M3ta Subsol

Expresie cronografica a protestelor pentru libertate!!!

Posted in actiuni by gheorghe on 09/04/2009

Duminica, orele 22:00

.imediat dupa inchiderea sectiilor de votare, ADEPT face public pe pagina destinata electoralei www.alegeri.md primele rezultate de la exit-poll-ul. Sunt mirat de procentul pe care l-au luat comunistii, circa 45%. Eu credeam ca ei au sa ea doar 30-35%. Ma înșelasem oare!? Oare sa fi votat din nou pe comunisti? Oare sunt asa de orbi?

Imi revin dupa primele secunde de soc: au falsificat alegerile!!! Si asta cred ca au simtit mai multi.

Noapte dinspre duminica spre luni a fost toata asa: asteptind orele anuntate cind au sa fie facute publice rezultatele alegerilor. Nici odata nu am mai asteptat asa de nerabdator reinoirea unei pagini.

Spre dimineata adorm. Alegeri cu alegeri, dar trebuie sa mai si dormi.

Luni, ora 8:00

Sunt numarate mai mult de 90%, comunistii la un moment chiar trecuse peste 50 procente. Dar in curind revin sub 50 inapoi. Incerc sa imi dau seama cam ce inseamna aceste cifre, iese ca ei au cistigat!

Internetul la acea ora era deja plin de intrebari, comentarii si pareri, toti incercind sa raspunda ce o singura intrebare: ce va fi mai departe? Erau deja amintite si cele patru litere: PMAN.

Luni, ora 13:00
…trec pe linga primarie, acolo erau deja adunati mai multi tineri care asteptau ceva. Din primarie iese un tip si incepe sa dea o declaratie precum ca a inregistrat o actiune de protest. Si ca toti trebuie sa mearga acum la Arcul de Triumf pentru a protesta! Nu merg cu ei. Am treaba in alta parte. Cineva imi spune ca la 18:00 va mai fi o actiune. Ma gindesc ca poate ajung la aceasta din urma. Ma suna un amic si ma intreaba daca o sa fiu la 18:00 la statuia lui Stefan cel Mare si Sfint. Ii spun ca mai mult ca sigur ca voi fi. Cred si eu ca alegerile au fost fraudate.

Luni, orele 18:00

Eram in troleibus, cind am ajuns in drept cu Presedintia, cind circulatia a fost oprita, strada era plina de oameni. Bulevardul Stefan cel Mare a fost blocat de protestari, majoritatea lor tineri. Au ocupat toata partea carosabila si trotuarele. La Presedintie au urcat chiar si pe scari, ceea ce de obicei nu se intipla, politia de opreste. Suntem asa de multi ca avem nevoie de spatiu suplimentar. Nu stiu cine asigura securitatea rutiera, nu se vedea nici o masina a politiei rutiere. Dar nu se intimpla nimic, soferii sunt obisnuiti cu asa situatii. Se reorienteaza rapid pe alte strazi, iar rutele publice se autoredirectioneaza pe alte strazi, fara a coordona cu cineva asta.

Cineva vorbest la o portavoce, dar nu prea se aude, este un sunet slab, care nu este prevazut pentru asa multime. Daca vrei sa auzi ceva trebuie sa te dai mai aproape de vorbitor. Dar si asa risti sa nu auzi nimic, strigatele intregii multimi acopera orice sunet. Se scandeaza “Jos comunitii!!”, “1, 2 – 1,.2 : comunistii la gunoi!!!”, “Demisia, Demisia!!”. Sunt aceleasi strigaturi pe care le am auzit si mai inainte, la demonstratiile PPCD. Dar acum PPCD nu este aici, nici nu au trecut pragul electoral. Dupa asta a fost un dute-vino permanent. De la Parlament la Givern, dupa inapoi la Presedintie. Nu este nici un centru de organizatori!! toti fac ce vreau. Un grup se porneste la sediul Comisiei Electorale Centrale. Dupa ceva timp mergem cu toti intr-acolo. Dupa care ne intoarcem inapoi si asa mai departe.

In tot acest timp nu am vazut nici un politist!!!! Strada e in miinile tinerilor care merg asa cum vor, la un momet apare intrebarea super haiaosa: daca sa asteptam culoarea verde la semafor sau sa mergem direct pe rosu! Mergem la verde, dar asta a fost singura data cind a aparut aceasta intrebare.

Toti sunt super exaltati, se fac propuneri peste propuneri: de mers la Televiziune, de mers la sediul PCRM in Chisinau pe str. N.Iorga 11 (observati subtilul acestei situatii?), si tot asa. Nu poti spune ca sunt toti protestatari: sunt mai mult niste oameni care circula in toate partile. Dar sunt foarte multi!!! In prima seara au fost aproximativ 10.000.

Plecam din piata la 23:00, odata cu toti. In piata ramase doar grupuri de politisti pe civil. Ei nu intervenise cu nimic. Pentru a doua zi la 10:00 se anuntase un alt protest.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: