M3ta Subsol

Contra Miturilor!!

Posted in Uncategorized by gheorghe on 16/11/2007

daca s-ar face un studiu despre miturile care bintuie printre oameni si popoare, moldovenii ar lua si ei un loc, dar nu insa primul. Aici pentru primele locuri nu avem nici o sansa sa batem Rusia si SUA. Rusii au mitul despre „cit de buni suntem noi cu totii, dar ei ne obijduiesc si mai tare”, si deschis sau mai inchis mai ameninta un stat sau doua cu o problema sau citeva probleme – bunatatea cere sacrificii, sau SUA „suntem cea mai democratica si libera tara de pe blog” si in sustinerea acestor idei mai ataca un stat, ca sa fie siguri ca democratia ajunge peste tot (si ce coincidenta ca tarile atacate sunt bogate in petrol sau sau se afla in preajma unor zone petrolifere importante, inca o minune a democratiei as zice eu, iar bietii din Darfur, lipsiti de petrol nu au nevoie de democratie, vezi ca nu au petrol, ONG internationale  tip Soros nu ajung pe acolo, iar Banca Mondiala nu are bani si in genere cine are nevoie de ei (macar daca s-ar scrie un raport fals despre descoperirea unor zacaminte de petrol, ar salva niste vieti, dar nimeni nu o face:(

Si acum ne intoarcem in Moldova. Dupa cum vedeti Moldova nu are nici o sansa pentru a ocupa un prim loc nici aici. Daca am fi avut ceva armata mai multe si „oi mai cornute si ciini nazdravani” cine stie! luam si noi un loc mai fruntas.

Deci care sunt miturile moldovenilor:

– suntem cei mai harnici si muncitori: nu stiu cum dar acest mit contrasteaza cu realitatea inconjuratoare si mai ales cu situatia economica din Moldova. Poate si lucram mai mult ca altii, aceasta nu este insa un indicator. Si trebuie s-o spun (fara a supara pe „moldoveni” sau/si exalta pe „romani”) – romanii din Romania sunt mai harnici ca noi cu mult.

– fetele noastre sunt cele mai frumoase: poate cel mai persistent si idiot mit, l-am auzit la mai multi: si polonezi, ucraineni, romani. Se afirma asta de parca este o formula sau un alt raport pe care se bazeaza acest mit. Eu vad acest mit ca o propaganda a prostitutiei, inclusiv si a pedofiliei. De ce ar fi fetele noastre mai frumoase decit altelea? Ce inseamna frumusete in acest caz? sunt mai inalte – nu cred, aceiasi rusi sau ucraineni sunt mai inalti ca noi. Mai blonzi cu ochii albasatri – iarasi nu. Deci cei aceea frumusete de care se afirma in acest mit?

– suntem cei mai ospitalieri: partial este adevarat. Doar partial, deoarece in Moldova nu sunt asa de multi straini, de fapt ei sunt putini, si este usor ca ei sa intilneasca pe cineva mai deschis. Ce va fi insa cu ospitalitatea moldoveneasca daca vor fi mai multi straini, negri, chinezi, arabi? Va fi la fel? Nu stiu raspunsul, dar cert e ca ideea de ospitalitate ve fi revazuta.

va urma

(sunt in lipsa de mituri, daca mai stiti ceva mituri, facetile publice)

Reclame

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

 1. Alex Railean said, on 05/01/2008 at 11:28

  Eu le-as numi ‘stereotipuri’ si nu ‘mituri’.

  „suntem cea mai democratica si libera tara de pe blog? (-:

  In general articolul mi-a placut, dar nu sunt de acord cu unele parti. Spre exemplu, „suntem cei mai harnici si muncitori”. Problema nu e aceea ce nu suntem harnici si muncitori, ci aceea ca nu avem parte de un management competent care sa foloseasca rational resursele de care dispunem. In rezultat se primeste cum in „Mesterul Manole”, oamenii truditori lucreaza permanent, insa eforturile lor sunt inutile.

  Problema cu frumusetea nici nu se discuta, atit timp cit nu exista o definitie standardizata pentru „frumusete”. (-:

  Despre ospitalitate, aceasta poate sa se manifeste nu doar fata de straini, ci si fata de alti moldoveni. Oricum, nu sunt de acord cu acest stereotip. Am fost in alte tari, si acolo oamenii erau tot atit de „user friendly”. Am vazut si moldoveni non-„user friendly”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: